DSC_3068

Project details

Type bouw: Prefab Betonbouw
Ligging: Schiphol
Opdrachtgever: Rijksoverheidsdienst gebouwen
Oplevering: Eind 2012
Bouwtijd: 32 maanden

Poort van Schiphol, Schiphol

Het Justitieel Complex Schiphol biedt plaats aan het detentie- en uitzetcentrum Noord-Holland van DJI, aanmeldcentrum Schiphol van de IND en een nevenvestiging van Rechtbank Haarlem. Het detentiecentrum met ruim 450 (merendeels tweepersoons-) cellen biedt plaats aan asielzoekers in procedure, bolletjesslikkers en illegale of uitgeprocedeerde vreemdelingen. In het rechtbankgedeelte is ook een bijzondere zittingzaal voor rechtszaken met een middelhoog risicoprofiel en zaken met een grotere omvang in aantal verdachten of aanwezige pers en publiek.

Alle woonafdelingen en cellen hebben dezelfde inrichting, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere bewonersgroepen en detentieregimes. IND en DJI kunnen zo de wooncapaciteit van het complex onderling uitwisselen als de grootte van hun bewonersgroepen wijzigt. Dit alles werkt uiteraard kostenbesparend.

Conform rijksbeleid bij grote huisvestingsprojecten is het complex ontworpen, gebouwd en gefinancierd in een publiek-private samenwerking (PPS) tussen de rijksoverheid en een consortium van marktpartijen genaamd Poort van Schiphol.